PRZETARG NIEOGRANICZONY NA NAJEM POMIESZCZEŃ KUCHNI W CELU PROWADZENIA ŻYWIENIA ZBIOROWEGO UCZNIÓW
OGŁOSZENIE
W SPRAWIE PRZETARGU NIEOGRANICZONEGO
NA NAJEM POMIESZCZEŃ KUCHNI
W CELU PROWADZENIA ŻYWIENIA ZBIOROWEGO UCZNIÓW
W SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 59
UL. DĄBSKA 105, 70-789 SZCZECIN
- INFORMACJE OGÓLNE
- Szkoła Podstawowa Nr 59 w Szczecinie, ul. Dąbska 105 ogłasza przetarg nieograniczony na najem pomieszczeń kuchni wraz z wyposażeniem, z przeznaczeniem na prowadzenie działalności gospodarczej polegającej w szczególności na żywieniu zbiorowym uczniów oraz pracowników szkoły. Powierzchnia całkowita 109,20 m² w tym: kuchnia, przygotowalnia, zmywalnia naczyń, szatnia, komunikacja, magazyn, przygotowalnia warzyw i jaj, pomieszczenie gospodarcze, korytarz. na okres od 01.09.2023 r. do 31.08.2024 r.
- Przetarg ogłoszony został na podstawie § 4 ust. 1 i 2 Uchwały Rady Miasta Szczecin z dnia 16 października 2006 r. w sprawie określenia szczegółowych warunków korzystania z nieruchomości gminnych przez miejskie jednostki organizacyjne nie posiadające osobowości prawnej.
- OPIS PRZEDMIOTU PRZETARGU
- Pomieszczenie przeznaczone na działalność gospodarczą polegającą na przygotowywaniu posiłków dla osób korzystających ze stołówki szkolnej.
- Przedmiotem przetargu są pomieszczenia kuchni o łącznej powierzchni 109,20 m² wraz z wyposażeniem stanowiącym załącznik nr 1 oraz załącznik nr 2 do ogłoszenia. Lokal użytkowy znajduje się w budynku szkoły z osobnym wejściem.
- Najemca będzie żywił uczniów i pracowników Szkoły Podstawowej nr 59 w cenie jednostkowej obiadu, ustalonej każdego roku szkolnego przez Najemcę w porozumieniu z Dyrektorem szkoły.
- Posiłki muszą spełniać normy żywieniowe dla odpowiedniej grupy wiekowej (gramatura i kaloryczność odpowiednia dla dzieci w wieku szkolnym).
- Posiłki powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jakości. Wykorzystane produkty powinny być świeże, naturalne, mało przetworzone, z ograniczona ilością substancji dodatkowych, konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych.
- Dyrektor szkoły lub przedstawiciel Rady Rodziców ma możliwość kontroli jakości przyrządzanych posiłków oraz zgłaszania zastrzeżeń.
- Najemca jest zobowiązany uwzględnić lub ustosunkować się do ww. zastrzeżeń.
- Najemca jest zobowiązany zapewnić posiłki zastępcze w przypadku wystąpienia awarii technicznej uniemożliwiającej przygotowanie posiłków.
- Cenę zupy stanowić będzie całkowity koszt tzw. „wsadu do kotła”.
- Obiad będzie składał się z zupy, drugiego dania i kompotu / deseru. Obiady będą gotowane na miejscu w kuchni SP 59 przez pięć roboczych dni tygodnia z uwzględnieniem organizacji roku szkolnego oraz innych ustaleń z dyrektorem szkoły.
- Posiłki dla dzieci uczęszczających do oddziałów przedszkolnych w Szkole Podstawowej nr 59 będą składać się ze śniadania, obiadu dwudaniowego, podwieczorku.
- Najemca zobowiązany jest do sporządzania i publikowania tygodniowych jadłospisów z podaniem kaloryczności, wyszczególnieniem składników odżywczych oraz alergenów (do oferty proszę załączyć przykładowy miesięczny jadłospis).
- Najemca zobowiązuje się do prowadzenia rozliczeń dotyczących obiadów (przyjmowanie wpłat i prowadzenie ewidencji uczniów korzystających z obiadów)
z możliwością odwoływania obiadów najpóźniej dzień przed nieobecnością z wyłączeniem rozliczeń dotyczących dzieci uczęszczających do oddziału przedszkolnego. - Sposoby płatności oraz odliczania obiadów zostały określone w „Zasadach korzystania z kuchni w Szkole Podstawowej nr 59 w Szczecinie” będących załącznikiem do niniejszego ogłoszenia.
- Osoba uprawniona będzie miała możliwość wykupienia zupy lub zestawu obiadowego składającego się z zupy, II dania i kompotu.
- Ze stołówki szkolnej nie mogą korzystać osoby z zewnątrz.
- Najemca będzie żywił także uczniów, których obiady finansowane są przez Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie lub inną instytucję uprawnioną do refundowania obiadów oraz będzie prowadził stosowne rozliczenia finansowe ze Szkołą.
- Najemca będzie ponosił miesięczny koszt czynszu oraz opłaty za media. Wywóz śmieci jest we własnym zakresie Najemcy.
- Najemca jest zobowiązany do usuwania odpadów kuchennych na swój koszt.
- Najemca od dnia podpisania umowy pokrywa wszelkie koszty utrzymania kuchni i stołówki związane z jej funkcjonowaniem, sprawnością urządzeń, przeglądami technicznymi urządzeń, stanem technicznym pomieszczeń i budynku, zatrudnieniem pracowników, zakupu środków czystości, zakupu środków i produktów żywnościowych. Środki czystości niezbędne do czyszczenia urządzeń znajdujących się w wyposażeniu kuchni winny być zgodne z zaleceniami producenta zawartymi
w dokumentacji techniczno- ruchowej oraz w kartach gwarancyjnych. Najemca zobowiązany jest do zapoznania się z ww. dokumentacją, którą udostępni Wynajmujący. - Najemca zobowiązany jest do utrzymania w czystości pomieszczeń i urządzeń kuchennych oraz stołówki – codziennego sprzątania pomieszczeń oraz zalewania kratek odpływowych w podłodze. Koszt obsługi kuchni i stołówki oraz sprzątania ponosi Najemca.
- Najemca zobowiązany jest na własny koszt wyposażyć pomieszczenia w brakujące urządzenia niezbędne do prowadzenia kuchni i stołówki. Urządzenia te po okresie trwania umowy pozostają własnością Najemcy.
- Najemca zobowiązany jest uzupełnić stan naczyń i sztućców, niezbędnych do spożywania posiłków.
- Najemca prowadzi w pomieszczeniach kuchni działalność usługową, gastronomiczną, żywienie zbiorowe w dowolnie wybranej formie z zachowaniem wszelkich przepisów BHP, P.POŻ i HACCP oraz przepisów dotyczących żywienia zbiorowego i prowadzenia działalności gospodarczej oraz powstałych obowiązków podatkowych. Działalność inna niż żywienie uczniów może odbywać się po uzgodnieniu z Dyrektorem szkoły, z tym, że nie może zakłócać działalności szkoły oraz może się wiązać z dodatkowymi opłatami.
- Prowadzona działalność nie może stać w sprzeczności z dobrym imieniem szkoły.
- Wszelkie remonty, inwestycje i każda ingerencja Najemcy w pomieszczenia kuchni wykonywane są na koszt Najemcy w porozumieniu i za zgodą Dyrektora szkoły.
- Najemca nie może podnająć użyczonych pomieszczeń osobom trzecim.
- Najemca nie może prowadzić sprzedaży ani podawania alkoholu oraz wyrobów tytoniowych.
- Najemca od dnia podpisania odpowiada materialnie za powierzone mienie, zabezpiecza przed kradzieżą, dewastacją, pożarem, dostępem osób nieupoważnionych.
- Najemca będzie wspierał statutową działalność szkoły.
- Cena jednostkowa posiłku nie przekroczy kwoty:
- Dla uczniów za zupę – 5,00 zł brutto (cena może zawierać wyłącznie koszt wsadu do kotła);
- Dla uczniów za zestaw obiadowy - 13,00 zł brutto;
- Dla dzieci uczęszczających do oddziałów przedszkolnych – 10,00 zł brutto;
- Dla uczestników półkolonii – 15,00 zł brutto;
- Dla pracowników szkoły – 15,00 zł brutto.
- CENA WYWOŁAWCZA CZYNSZU
- Cena wywoławcza z tytułu najmu lokalu wynosi: 1300,00 zł netto za 1 miesiąc
- Oprócz czynszu najemca zobowiązany będzie uiszczać opłaty za zużycie mediów (energia i woda) na podstawie wskazań podliczników (odczyt i wpłata miesięczna). Jeżeli z przyczyn technicznych nie ma możliwości uzyskać wskazań z podliczników Zamawiający może zastosować stawkę ryczałtową za media.
- WARUNKI PRZETARGU
- Ofertę należy złożyć w formie pisemnej (wzór formularza ofertowego stanowi załącznik do niniejszego ogłoszenia), w zamkniętej kopercie, opatrzonej pieczątką oferenta, z napisem:
"Przetarg na najem pomieszczeń kuchni w celu prowadzenia żywienia zbiorowego uczniów”
- Oferta pod rygorem odrzucenia, winna zawierać wszystkie wymagane informacje i oświadczenia, wskazane na formularzu ofertowym.
- Ofertę może złożyć podmiot mający co najmniej 4-letnie doświadczenie w żywieniu zbiorowym co najmniej 200 osób potwierdzone referencjami.
- Podmiotami nieuprawnionymi do składania oferty są:
- podmioty, w odniesieniu, do których wszczęto postępowanie upadłościowe, lub wobec których ogłoszono upadłość,
- osoby, które zostały prawomocnie skazane za przestępstwo przekupstwa, za przestępstwo popełnione w związku z postępowaniem o udzielenie zamówienia publicznego, przestępstwo przeciwko obrotowi gospodarczemu lub inne przestępstwo popełnione w celu osiągnięcia korzyści majątkowych,
- osoby biorące bezpośrednio udział w czynnościach związanych z przygotowaniem prowadzonego przetargu, chyba że udział tych osób w postępowaniu nie utrudni uczciwej konkurencji.
- oświadczamy, że nie podlegamy wykluczeniu z postępowania z powodów określonych w art. 7 ust. 1 w zw. z ust. 9 ustawy z dnia 13 kwietnia 2022 r. o szczególnych rozwiązaniach w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę oraz służących ochronie bezpieczeństwa narodowego.
- Do formularza ofertowego należy dołączyć:
- Aktualny dokument określający osobowość prawną lub prowadzenie działalności gospodarczej (gastronomicznej) wydany w okresie 3 miesięcy poprzedzających termin złożenia oferty.
- Dokumenty potwierdzające prawo do prowadzenia żywienia zbiorowego i usług gastronomicznych.
- Referencje lub inne dokumenty poświadczające działalność w podobnym zakresie, w szczególności żywienie dzieci.
- Aktualne zaświadczenie właściwego Naczelnika Urzędu Skarbowego potwierdzającego, że oferent nie zalega z opłacaniem podatków i opłat wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert.
- Oświadczenie, odpowiednio do ust. 4.
- Oświadczenie, że podmiot nie podlega wykluczeniu z postępowania z powodów określonych w art. 7 ust. 1 w zw. z ust. 9 ustawy z dnia 13 kwietnia 2022 r.
o szczególnych rozwiązaniach w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę oraz służących ochronie bezpieczeństwa narodowego. Dokumenty oferty winne być składane w formie oryginału lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez oferenta. - Ofertę podpisują osoby uprawnione do reprezentowania oferenta.
- Oferta niekompletna nie będzie mogła być uzupełniona lub zmieniona po terminie składania ofert.
- Każdy oferent może złożyć tylko jedną ofertę.
- Kryterium wyboru oferenta:
- zaproponowana kwota stawki czynszowej (waga kryterium 50%)
- oferty zostaną ocenione w stosunku do najwyższej ceny oferowanej netto
- oferty zostaną ocenione w skali punktowej w przedziale 0-50 pkt
- punkty zostaną obliczone wg wzoru: PC = (Cx : Cmax) * 50 pkt
gdzie:
PC – liczba punktów przyznana w ofercie w ramach kryterium;
Cx – cena netto oferty, wyrażona w polskich złotych;
Cmax – najwyższa cena netto zaproponowana w ofertach nieodrzuconych, wyrażona w polskich złotych.
- Obliczenia będą prowadzone w systemie dziesiętnym, z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.
- proponowana stawka ( PLN) jednostkowa za zestaw obiadowy (waga kryterium 40%)
- oferty zostaną ocenione w stosunku do najniższej ceny oferowanej brutto
- oferty zostaną ocenione w skali punktowej w przedziale 0-40 pkt
- punkty zostaną obliczone wg wzoru: Po = (Cmin : Cx) * 40 pkt
gdzie:
Po – liczba punktów przyznana w ofercie w ramach kryterium;
Cmin – najniższa cena brutto zaproponowana w ofertach nieodrzuconych, wyrażona w polskich złotych.
Cx – cena brutto oferty, wyrażona w polskich złotych.
- Obliczenia będą prowadzone w systemie dziesiętnym, z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.
- dodatkowe wsparcie statutowej działalności szkoły (waga kryterium 10%)
- oferty zostaną ocenione w skali punktowej w przedziale 0-10 pkt
- maksymalną ilość punktów otrzyma oferta, gdzie będzie proponowany największy wkład w działalność statutową szkoły
- W przypadku złożenia równorzędnych ofert Organizator przetargu ma prawo do negocjacji ustnych z Oferentami.
- MIEJSCE ORAZ TERMIN SKŁADANIA I OTWARCIA OFERT
- Oferty należy składać w sekretariacie Szkoły Podstawowej Nr 59 w Szczecinie przy ul. Dąbskiej 105 do dnia 12 czerwca 2023 r. do godz. 10.00
- Oferty zostaną otwarte w dniu 12 czerwca 2023 r. o godz. 10.30 w pokoju nr 127 Szkoły Podstawowej Nr 59 w Szczecinie.
- ZASADY PRZETARGU
- Przetarg nieograniczony prowadzi z upoważnienia organizatora przetargu Komisja Przetargowa.
- Komisja Przetargowa w ocenie ofert kieruje się:
- 1) zaoferowaną ceną /netto/ czynszu za najem lokalu za jeden miesiąc;
- 2) zaproponowaną stawką jednostkową za zestaw obiadowy;
- 3) zaproponowanym wsparciem statutowej działalności szkoły;
- Zaoferowana cena netto czynszu nie może być niższa niż cena wywoławcza, określona w dziale III ust. 1 ogłoszenia.
- Po analizie złożonych ofert Komisja Przetargowa dokona wyboru najkorzystniejszej oferty.
- Komisja Przetargowa może wystąpić do Oferentów o udzielenie wyjaśnień.
- Strony zawrą umowę na warunkach określonych we wzorze umowy stanowiącym załącznik do ogłoszenia ofertowego.
- Udzielający zamówienia zastrzega sobie prawo unieważnienia przetargu bez podania przyczyny bądź przedłużenia terminów podanych w niniejszym ogłoszeniu.
- Przetarg jest ważny, jeżeli wpłynie, co najmniej jedna oferta niepodlegająca odrzuceniu.
- ZAMIESZCZENIE OGŁOSZENIA
- Siedziba Szkoły Podstawowej Nr 59 im. Bolesława Krzywoustego w Szczecinie, ul. Dąbska 105, 70-789 Szczecin.
- Strona internetowa BIP szkoły: http://www.sp59.szczecin.pl/
- Osoba upoważniona do kontaktów z oferentami : Izabela Majdanik – kierownik gospodarczy tel: 91 463 37-95 wew. 33